Hvedepoolish.
Poolish er et hævestykke der består af lige dele mel og vand samt en anelse gær.
Poolish laves typisk på almidelig hvedemel men kan også laves med ekesemplevis spelt, emmer, kamut og durum. Poolish kan laves oftest på fint formalede typer - det giver den bedste elasticitet og volumen - men kan også laves med fuldkornsmel.
Poolish anvendes for at forbedre brødets smag, volumen og kosistens.
Det er let at lave poolish - men det kræver lidt opmærksomhed da en overmodnet poolish ikke giver førnævnte fordele ved brødproduktion.
Ingredienser:
125 g Hvedemel
125 g Vand
2 g Gær
Vand og gær rystes sammen i et glas eller en skål med låg. Herefter tilsættes melet og det røres kun lige ud i vandet - det skal ikke æltes!
Hviler ca. 60 minutter i stuetemperatur i glas med låg. Når poolishen bobler kraftigt sættes den til hvile i køleskabet i 24 timer hvorefter den er klar til brug. Polishen skal være vokset meget - den må ikke falde ned igen, så hold øje med den!
Poolish kan anvendes i mange hvedebaserede deje: baguettes, rundstykker, brød, boller. Når først du har vendet dig til at lave poolish er jeg sikker på du aldrig kan bage brød igen uden; det er stærkt vanedannende!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar